Ordlista

Här samlar vi förklaringar för alla termer som kan förknippas med sockerfria produkter. Vi fyller på listan efter hand och hoppas den kan bli en stor hjälp för ett sockerfritt liv.

BCAA kommer är en förkortning för Branched-chain amino acids som översätts till grenade aminosyror på svenska. BCAA innhåller aminosyrororna L-leucin, L-isoleucin och L-valin. Dessa aminosyror är essentiella eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Kött, ägg, fisk, fågel och mejeriprodukter innehåller naturligt BCAA. Då är de bundna i proteinstrukturer och måste spjälkas i magsäcken. De tas därför upp långsammare av kroppen och ger en viss ökning av kroppens utsöndring av tillväxthormoner.

Kaliumsorbat är ett konserveringsmedel som används främst för att motverka jäst- och mögelsvampar men också vissa bakterier. Det är syntetiskt framställt och kan orsaka överkänslighetsreaktioner.

Acesulfamkalium, acesulfam-K (sötningsmedel)

Aspartam är ett sötningsmedel som är ca 150-200 gånger sötare än socker. Aspartam har ungefär samma mängd energi per gram som socker men tack vare den höga sötman så behöver man inte använda lika mycket för att uppnå den söta smaken. Den har ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.

När Aspartam bryts ned i kroppen så bildas metanol (träsprit), asparaginsyra och den essentiella aminosyran fenylalanin. Drycker som har fenylalanin måste märkas upp med texten "Innehåller en fenylalaninkälla" för att varna personer med den ärftliga sjukdomen fenylketonuri (PKU). De kan inte bryta ner fenylalanin och måste därför undvika att konsumera aspartam. I Sverige utförs ett så kallat PKU-test på alla nyfödda. Fenylalanin finns dock naturligt i betydligt högre doser i bland annat fläsk, korv, kalkon, kyckling, vetekli, keso, mjölk, yoghurt, ägg och avokado.

Aspartam upptäcktes av en slump av kemisten Jim Schlatter, 1965. Jim höll på att ta fram en magsårsmedicin och slickade sig på fingrarna av misstag och upptäckte den söta smaken.

Övriga benämningar


Aspartylfenylalanin
NutraSweet
Equal
Egal
Canderel

Cyklaminsyra, cyklamater, E952 är ett syntetisk framställt sötningsmedel som är 35-50 gånger sötare än vanligt socker och är helt fritt från energi. Ämnet är omdiskuterat och förbjudet i USA efter att en studie visat sig att det är cancerframkallande. Fram till Sveriges inträde i EU var det även förbjudet här vid livsmedelsproduktion. Sötningsmedlet upptäcktes av en slump,1937, när ett febernedsättande medel utvecklades vid Illinois universitet.

Inositol

Nocco är ett varumärke som ägs av och är en förkortning av No Carbs Company. Företaget tillverkar sockerfria funktionsdrycker med bland annat tillsatt koffein, BCAA och vitaminer.

Länkar
Läs mer om Nocco på Lightläsk.se

Sukralos är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger sötare än socker. Dess egenskaper gör att det kan användas i flera olika typer av livsmedel på grund av sin sötningseffekt, stabilitet och uppvärmningförmåga. Sukralos får till exempel användas i läsk, desserter och konfektyrer.

Sukralos är ett modifierat socker och är baserat på sackaros . Ämnet tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner. Det går således rakt igenom kroppen vilket gett upphov om miljödiskussioner. Sukralos ger ingen energi och påverkar inte heller blodsockernivån.